Ana Sayfa / Manşet / ERZİNCAN DEPREMİ UNUTULMADI

ERZİNCAN DEPREMİ UNUTULMADI

1939 ERZİNCAN DEPREMİ’NİN 82. YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA AKDENİZ BASIN BİRLİĞİ BAŞKANI HAYDAR COŞKUNFIRAT YAYILADIĞI MESAJDA YAKLAŞIK 33 BİN KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ 1939 ERZİNCAN DEPREMİNİN ÜZERİNDEN TAM  82 YIL GEÇTİ ÖLENLERE RAHMET KALANLARA SAĞLIK DİLİYORUM DEDİ.

Başkan Haydar Coşkunfırat Bu gün 27 Aralık 1939 tarihinde meydana gelen ve kayıtlara göre yaklaşık 33 bin kişinin hayatını kaybettiği büyük Erzincan Depremi’nin yıl dönümü. 82 yıl önce Erzincan’da meydana gelen bu deprem şehri adeta haritadan silmişti. 1992 Yılında yine Erzincan’da yıkıcı bir deprem yaşandı.

Bu depremde de binlerce vatandaşımız beton yığınları arasında can verdi. Ünlü Şair Nazım Hikmet 1939 Erzincan Depremi ile ilgili kaleme aldığı “Kara haber” isimli şiirinde depreme uyurken yakalanan insanların binaların altında can verirken, çıkan yangınların yanı sıra-30 derece soğukta hayatını kaybeden binlerce kişi için “Uyanıp kaçamadılar, kuş olup uçamadılar” diye ifade etmişti.

Yıl 1939, günlerden 26 Aralık’ı 27 Aralık’a bağlayan gece saat 02.00 de meydana gelen 7,9 şiddetindeki deprem, Erzincan’ı 52 saniye boyunca sallamış ve koca bir şehri adeta haritadan silmişti. Yerle bir olan Erzincan’da ve depremin etkilediği diğer illerde toplam 32 bin 962 kişi ölmüş, yaklaşık 100 bin kişi yaralanmış ve 116 bin 720 bina yıkılmıştı.

Akdeniz Basın Birliği Başkanı Haydar Coşkunfırat Mesajının devamımda ise Depremden kendini kurtaranlar gece yarısı -30 derecede, karlar içinde yarı çıplak perişan bir vaziyette göçükler altında kalan yakınlarını elleriyle çekip çıkarmaya çalışıyorlardı.

Devrilen sobalardan, mangallardan çıkan yangınlar şehri sarmış, yanan binalara yaklaşmak mümkün olmuyordu. İnsanın tahayyül sınırlarının çok ötesinde dayanılmaz sahneler yaşanıyordu. 1939 da yaşanan büyük felakette ve daha sonra ki 1992 depremindeki şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve metanet, diliyorum dedi.

 

PAYLAŞIN

Hakkında Haydar Coşkunfırat

Tekrar kontrol edin

MERSİN’DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI COŞKUSU

MERSİN’DE, 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI. KUTLAMALAR DOLAYISIYLA DÜZENLENEN TÖRENDE, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir