Ana Sayfa / KÜLTÜR / MERSİN’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU COŞKUYLA KUTLANDI

MERSİN’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU COŞKUYLA KUTLANDI

MERSİN’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 101. YIL DÖNÜMÜ MERSİN GENELİNDE EKİNLİKLER VE TÖRENLE KUTLANDI.

(YETİŞ HALK HABER)HAYDAR COŞKUNFIRAT

Geleneksel Zafer yürüyüşü ile başlayan etkinlikler kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına bağlı komando birliğinin tüfekli hareket gösterileri, Mehteran takımı gösterileri, helikopterde üzüm salkımı gösterisi ve Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘Kurtuluş Savaşı’nda Toroslar ve Çukurova’nın Önemi’ konulu söyleşi yapıldı.

Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları, sabah saat 08.00’de Toroslar Belediyesi önünden başladı. Toroslar Belediyesi tarafından organize edilen yürüyüşe; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, ilçe belediye başkanları ve birçok vatandaş katıldı.

Kortej yürüyüşü ile başlayan zafer coşkusu Mersin tren garına kadar geldi. Tren garından inen gazileri alarak Cumhuriyet Meydanına devam etti.  Temsili olarak yürüyüşe organize edilen kağnılar ve cepheye mermi taşıyan kadınlar ise kortej boyunca ilgi ile karşılandı.  Tren garında yapılan törende ise gazilerin oluşturduğu temsili kuvvetleri taşıyan tren Vali Pehlivan, Tuğamiral Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından karşılandı. Tören devamı için yürüyüş Cumhuriyet meydana kadar devam etti.

Mersin Cumhuriyet Meydanında devam eden törene Vali Pehlivan, Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapılarak başlandı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajının okunduğu törende, öğrenciler şiirler okudu. Mehteran gösterileri, komando birliğinin tüfekli hareket gösterileri ve Halk oyunları gösterileri yapıldı.

“Birliğinin, bütünlüğünün bozulmasına asla fırsat verilmedi, yine verilmeyecektir”

Törende konuşma yapan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan”Bugün yürüyüşte vatandaşlarımızla buluştuk. Tıpkı 101 yıl önce 3 bölüğün Toroslar’ın eteklerinden şehre yürüyüşünü andırır şekilde o buluşmamızı gerçekleştirdik. Bu yürüyüşte attığımız her adımda hepimizin zihninde o gün bu kutlu mücadeleleri veren ecdadımız vardı. Hepimizin gönlünde onlara duyduğumuz sevgi, saygı, minnet duyguları vardı. O günler zorlu ve çetin günlerdi. Önce İngilizler, sonra Fransızlarla çarpıştık. Bu kutsal toprakları pay etmeye çalıştılar ama bu aziz millet kendi topraklarında operasyon yapılmasına, birliğinin, bütünlüğünün bozulmasına asla fırsat vermemişti, yine vermeyecektir. 3 yılı aşkın süre çok çetin mücadeleler veriliyor. Onlarca yapılan savaşlar ve kazanılan mücadeleler oldu. Sadece erkekler değil, 7’den 70’e herkesin mücadelesiyle bu başarı elde ediliyor. İşte 3 Ocak’ta da birliklerin şehrimize gelişiyle zafer taçlandırılmış ve bayrama dönüşmüş oluyor” ifadelerini kullandı.

“Daima özgür kalacağız”
Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Vatanın her karışında olduğu gibi, şartlar ne olursa olsun esarete asla boyun eğilmeyeceği tüm dünyaya ilan edildi. Çünkü bizim için bağımsızlık, aldığımız nefes gibi hayati, ekmek gibi, su gibi kutsaldır. Bu değerler, bizim vicdanımızdır, gelecek için yol haritamızdır. Onun için 101 yıldır özgürüz. Daima özgür kalacağız. Her zafer, bir bedel içerir. Tarih boyunca ödenen bedelleri bilmezsek, gelecek için yolumuzu da bulamayız. Bir yanda cephede düşmana karşı amansız mücadele verenler, bugün olduğu gibi minnetle anılırken, diğer yanda düşmanla iş birliği ve yağmacılık peşinde koşanlar, tarihin utanç sayfalarında yerini almıştır. Çünkü mücadeleyi ne mandacılar, ne işbirlikçileri kazanmıştır. Tarihi yazanlar, her zaman bedel ödeyenler olmuştur. Mersin’de bu tarihi yazanlar Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Müfreze komutanları Mithat Toroğlu, Şeref Genç, Osman Muzaffer, Veli Haşim. Çavuşlu Köyünden Safiye Ünlü, Çopurlu Köyünden Ayşe, Gülekli Hatice, Tarsus’tan Adile Onbaşı ve adını sayamadığım daha nice Kuvayı Milliye kahramanlarI olmuştur. Bugünü, işte o cesur, o fedakar kahramanlarımızın verdiği eşsiz bedellere borçluyuz. Ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.

Nefes Kesen Gösteriler

JÖAK’ın yaptığı silahlı hareketler gösterisi, protokol ve vatandaşlar tarafından heyecanlı anlara sahne olurken Jandarma Genel Komutanlığına bağlı komando birliğinin silahlı hareketi ile Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personeli tarafından helikopter ile gerçekleştirilen ‘üzüm salkımı’ gösterisi büyük ilgi gördü. Cumhuriyet Meydanı üzerinde birkaç tur atan helikopterden sarkan jandarma ekipleri, görsel bir şölen sundu. Vatandaşlar, gösteriyi cep telefonlarıyla kaydetti. Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği de bir konser verdi. Alkışlarla meydana gelen Mehteran Birliğinin çaldığı marşlara coşkuyla eşlik eden Mersinliler, bayraklarla eşlik etti.

PAYLAŞIN

Hakkında Haydar Coşkunfırat

Tekrar kontrol edin

19 MAYIS UMUTTUR, 19 MAYIS ONURDUR, 19 MAYIS ÇARESİZLİĞİN, ESARETİN BİTTİĞİ GÜNDÜR. AKDENİZ BASIN BİRLİĞİ ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir