Ana Sayfa / EKONOMİ / KIZILTAN’ İŞ DÜNYASI PLAN YAPAMAZ HALE GETİRMİŞTİR

KIZILTAN’ İŞ DÜNYASI PLAN YAPAMAZ HALE GETİRMİŞTİR

” MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI AYHAN KIZILTAN, MEVCUT EKONOMİNİN VE SANAYİCİLERİN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ. BU DA İŞ DÜNYASINI PLAN YAPAMAZ HALE GETİRMİŞTİR ‘EKONOMİDE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK YOK

(YETİŞ HALK HABER)HAYDAR COŞKUNFIRAT

Mersin Ticaret Sanayici Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Sanayicinin en önemli sorunu önünü görememesi olduğunu belirterek, “Ekonomide öngörülebilirlik yok. Bu da iş dünyasını plan yapamaz hale getirmiştir.” Mersin Ticaret Sanayici Odası Sanayi ile ilgili yeni değerlendirmelerde bulundu.

“Sanayici ne kur ne enflasyon tahmini yapabiliyor.” Açıklaması yapan Başkan Kızıltan Şunları söyledi:  “Bırakın uzun veya orta vadeli stratejik planları kısa vadeli taktik planları bile bıraktık. İş dünyası anlık yaşamaya başladı. Sanayiciler temel eksikler olan ve küresel rekabet edebilirliğimizi sağlayacak en temel konular olan kurumsallaşma, markalaşma, mesleki eğitim, dijitalleşme, sanayi ürünlerini ihracata entegre edebilme, verimlilik gibi vizyonel konulara odaklanması gerekirken, ne yazık ki sanayiciler günü kurtarmaya çalışmakta. Ülkemiz sanayisinin KOBİ’lere dayandığı unutulmamalıdır. Bakınız, son 3 yılın kümülatif enflasyon oranı %100’ü geçmiş durumdadır. TL’nin yabancı paralara göre değer kaybı insanları daha istikrarlı olan dövize yatırıma yöneltiyor. Elinde TL olanlar değer kaybını önlemek için uygun yatırım ortamı varsa bunu yatırıma yöneltiyor. Daha doğrusu elinde TL olanın parasının değer kaybını engellemesi için yatırım yapması gerekir ama bugünlerde bu da kolay değil. Çünkü üretim cazip değil.” “Sistem Paradan Para Kazanmayı Teşvik Ediyor” “Paradan para kazanmak daha cazip. Sistem de paradan para kazanmayı teşvik ediyor.

” Şeklinde konuşan Kızıltan; konuşmasını şöyle tamamladı:  “Oysa ekonomik sistem üreteni ödüllendirmelidir. Şu an en katma değerli üretimi yapanlar sanayicilerdir ve üretim daha çok desteklenmelidir. Sanayici kredi imkanlarına erişememektedir. Zaman zaman çıkan KFG kredileri ne yazık ki daha önce alınan kredileri kapatmak için kullanılmaktadır. Bankalar sanayiciye verilen bu kredilerin yatırıma gitmesine imkan vermiyor. Krediler kapasite artırımı için veya yatırım için değil, borç ödemek için kullanılıyor.  Tüm bu sorun ve dezavantajlara rağmen üretmeye devam eden sanayiciler baş üstünde tutulmalıdır.

Sanayi demek ihracat demektir, istihdam demektir, cari açığın kapanması demektir. Üretmek ülkemizin ekonomik sorunlarının tek çıkış yoludur.

 

PAYLAŞIN

Hakkında Haydar Coşkunfırat

Tekrar kontrol edin

19 MAYIS UMUTTUR, 19 MAYIS ONURDUR, 19 MAYIS ÇARESİZLİĞİN, ESARETİN BİTTİĞİ GÜNDÜR. AKDENİZ BASIN BİRLİĞİ ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir